Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2013 21:41 - Декоративната козметика на гражданския съдебен процес
Автор: anttoni Категория: Други   
Прочетен: 2135 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.05.2013 19:12



Това, за което не знам, не съществува.

Дори някои философи са се подвеждали по такова твърдение. Какво остава за  българската гражданска съдебна експертиза.

Две експертизи – обикновена и тройна, отсякоха, че собственоръчно ние, ответниците, сме подписали точно тези листа на точно този „договор”.

Единична експертиза с вещо лице Светла Чакърова. Тройна експертиза с вещи лица Иван Лазаров, Даниела Дамянова и Светла Чакърова /въпреки писменото искане на нашия адвокат в тройната експертиза да не участва вещото лице от първата./.

 

При „американската” фалшификация на подписи българският съд май си въздъхна облекчено. Не че досега нещата не вървяха. Ама сега пък как ще тръгнат!

Немците различават два вида козметика: pflegende Kosmetik - козметика-грижа и dekorative Kosmetik -  козметика-декорация. Първата се цели в същността на проблема и дава дълготрайни резултати, втората покрива временно дефектите и създава илюзии за хубост, нагледи, както се казва сега, т.е. има моментен характер. Да се грижиш за служебната си и професионалната си чест у нас е екзотика. Да се грижи държавна институция за хората у нас е екзотика. Но да декорира, да маскира нещо фалшиво като нещо истинско – ето това го може нашата гнила държавна машина, за толкова й стигат силиците. Декоративната козметика, която прикрива грозотата на съдебния процес в подобни случаи на имотна измама е и ще бъде новият съвършен пренос на подписи и текст и „невинната” експертиза на гражданското дело.

В една, както се научихме да казваме, нормална държава, съмненията за престъпна употреба на такова съвършено устройство биха вдигнали по тревога съдебната власт, при нас тя сладко прилепва към престъпната новост. Мие си ръчичките с нововъведената от крадците технология. С новата машинка. Нова, нова, колко да е нова, знаем си, че при нас всичко идва със закъснение. В САЩ е общоприета, но, естествено, със строго регламентирана употреба, като законно средство, което се използва при определени случаи. И все пак покрай това устройство си изпатиха даже Буш-младши и Обама.

Ама вещите графолози в нашия съд не знаят. Откъде да знаят? Да не са длъжни да следят новостите в своята собствена област? Къде го пише, че трябва да следят новостите? Те са си завършили образованието преди 30-тина години, събрали са знания от тогава и си ги прилагат, пожизнено. Че щели да завлекат човешки съдби, със своята – я, некомпетентност, я, кой знае – голяма работа. Такъв им бил късметът на тия горките, какво да направим, да не сме ги излъгали ние да се подпишат? Ние само кротко съучастваме. Но то пък без толкоз не може, всички сме грешници на тази земя... Принципът на кроткото съучастие неимоверно ефективно смазва колелата на всяко болно държавно  управление.

Непознаването на законите не оневинява нарушителите. А непознаването на новостите в професионалната им област оневинява ли вещите лица?  Подписът ми бил върху точките на листа! Какъв професионализъм! Т.е. първо били точките, а после бил химикалът, отгоре. И заради точките – ще ми откраднат къщата. Казва кадията. Позовавайки се на експертизите – логично, желязно! В кой мрачен век живеят българите, в коя мрачна година? Че подписът ми, влязъл веднъж в машинката, може да се постави от „ръката” й и върху точки, запетайки, линии, рисунки – какъвто материал й подложиш, върху такъв пише. Мога да подпиша указ на президента! Мога да  подпиша   министър-председателя. Мога да дам писмени показания, срещу всеки, когото си поискам. Мога да направя писмени самопризнания, че съм атентатор, наркотрафикант, или убиец. От мое име, от ваше име, от негово име могат да произходят вече неподозирани неща  – всеки откраднат подпис може „да подпише” вече всякакъв документ. В настоящата България ТОВА УСТРОЙСТВО Е ВЗРИВООПАСНО!  Буре с барут, към което пълзи пламъкът по фитила. Ако не се вземат мерки. Ако мълчаливичко, лечка-полечка, се промъкне на пръсти в употреба, ако се „легализира”. Както се легализира имотната мафия.

 

И - отделно от това,  все ми се връща в ума една дреболия. Уговорихме се с господина от тройната експертиза да му дадем материали с наш ръкописен текст. Срещнахме се на улицата, дадохме му ги.

- А къде да ви ги върна? – попита той.

-  Върнете ги на адвоката ни –недоумявахме ние. 

- Да се срещнем на /..... / - продължи той.

- Върнете ги на адвоката ни.

 

В съдебна зала, изправен пред съдията, заедно с колежките си, той категорично заяви, че подписите „изхождат от лицата”, като не е ползвано никакво техническо устройство. В писмената експертиза чак такава категоричност за устройството няма. Но друго все си спомням – когато съдебното заседание приклоючи, от края на залата се раздаде неговият глас:

  - Господин съдия, и още нещо! – експертът тръгна по пътеката към съдията.

Трепнах при мисълта, че е пробляснала искрица, че ще прозвучи нещо достойно, че може да се доближим до истината. Действително съм наивна.                                     

 

- Господин съдия! - господинът размаха над главата си нашите ръкописни листа – ето – връщам ви материалите за експертизата!

 

Прозвуча няколко идеи по-тържествено от нормалното.

Присъстващите в залата гледаха неразбиращо. Аз също гледах. Разбиращо.

 


image



image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anttoni
Категория: Други
Прочетен: 204097
Постинги: 73
Коментари: 77
Гласове: 86
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031